Blog

Avortul – moft sau necesitate?

September 23 |

O pacienta mi-a sugerat ca am putea vorbi despre avort in termeni de “moft” sau “necesitate”. Haideti sa dam curs invitatiei si sa ne spunem parerea in legatura cu un subiect atat de controversat. S-a vorbit despre aceasta in termeni de valori morale, etica, statistici sau mai feminist: drepturile femeii.

Sa nu uitam insa riscurile la care se expune si implicit si le asuma orice femeie care se hotaraste sa recurga la avort. Pe de alta parte, exista tot mai multe femei care apeleaza la lungi si istovitoare tratamente de fertilizare.

Conform dictionarului explicativ al limbii romane, avortul este intreruperea accidentala sau provocata a starii de graviditate, inainte ca fatul sa poata trai in afara organismului matern. Daca ma intrebati ce cred despre subiectul propus, trebuie sa va spun ca prefer sa asist o gravida la nastere decat sa fac o intrerupere de sarcina. Cu toate acestea exista situatii cand femeia sufera de afectiuni

grave ce pot fi accentuate de catre sarcina (conducand uneori la deces) si atunci o intrerupere de sarcina este de dorit.

In cazurile in care sarcina se opreste

in evolutie, se descopera malformatii ale fatului incompatibile cu viata sau cel putin cu o viata fara handicap din nastere, se recomanda avortul. In ceea ce ma priveste, pentru toate celelalte situatii, indiferent cat de dificile ar parea ele, exista metode contraceptive pe care le puteam aplica si sa evitam astfel luarea
unor decizii grele.

Fara a face pe moralistul va spun ca nu incurajez femeile sa recurga la intreruperea provocata a sarcinii, din contra. O consultatie de planificare familiala este benefica in acest sens, mai ales la inceputul vietii sexuale si ori de cate ori ne schimbam planurile in ceea ce priveste familia si urmasii. Ne expunem astfel mult mai putin unei sarcini nedorite. Astazi, gama de metode contraceptive este atat de vasta si de variata incat este aproape imposibil sa nu gasiti una care sa vi se potriveasca: de la contraceptive orale combinate, plasture, la dispozitive intrauterine (sterilet), inele vaginale, tablete spermicide, prezervative.

Ce parere aveti?

Categorised in: Altele

3 thoughts on “Avortul – moft sau necesitate?”

 1. Intra-adevar, aveti dreptate, avortul nu este de dorit, dar asa cum unele femei simt ca vor sa aiba un copil si nu pot, tot asa altele pot sa aiba (in unele cazuri il au) si nu-l vor.
  Decat sa il nasti si sa-l abandonezi prin cine stie ce orfelinat unde sa fie ingrijit (stim noi cum) din an in Pasti, e mai bine sa curmi suferinta a doua suflete, cel putin.
  Se stie ca desi fatul are doar o saptamana si nu e conturat ca om, el e acolo, prezent, are deja toata mostenirea genetica a parintilor cu care va trebui sa lupte in viata. Va fi un invingator sau un invins. Va fi un geniu sau un oarecare. Noi il vom iubi exact asa cum e.

 2. Stimata Doamna/Domnisoara Pop,

  desi nu exista o intrebare si afirmatia Dumneavoastra este destul de neclara, daca doriti sa intrebati cand este posibil sa ramaneti din nou insarcinata, raspunsul este: in luna imediat urmatoare. Daca doriti sa stiti cand este recomandat sa ramaneti gravida ca sa pastrati sarcina, se recomanda dupa 3 – 6 luni de la intreruperea sarcinii.

  Multa Sanatate!
  Dr. Marius Morariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Odiseea Sarcinii

Odiseea sarcinii Bine ati venit! Voi fi alaturi de dumneavoastra si de copilul pe care il doriti. Va urez o sarcina usoara si un copil frumos si sanatos. Sa aiba noroc si sa va aduca numai bucurii! Nu uitati: Fiecare bebelus este unic si se dezvolta usor diferit – chiar si in corpul dumneavoastra – a … Continue reading Odiseea sarcinii