Saptamana 11

Saptamana 11 reprezinta aproximativ sfarsitul primului trimestru de sarcina, moment in care greutatea dumneavoastra incepe sa creasca iar greturile matinale dispar treptat. Cele mai multe femei incep sa se simta mai bine in aceasta perioada. In primele luni de sarcina nu ati luat mult in greutate, ceea ce este absolut normal si nu trebuie sa va ingrijorati.

Ce se intampla

In acest moment copilul dumneavoastra este destul de bine dezvoltat (toate organele sale importante s-au format deja) desi inca fragil. Incepand cu saptamana 11 el va creste rapid, de la 4,4 – 6 cm si 7 – 8 gr, la 14 – 16 cm si cca 260 gr pana la sfarsitul celei de a 20-a saptamani. Odata cu dezvoltarea copilului, creste si vascularizarea placentei, ajutand la cresterea nivelului de nutrienti si oxigen, necesare cresterii copilului. Capul copilului reprezinta aproape jumatate din lungimea corpului sau si va ramane asa pentru o vreme. Degetele de la maini si picioare sunt separate complet si curand va fi capabil sa inchida si sa deschida pumnul. Unele dintre oase incep sa se intareasca si alveolele dentare micute incep sa apara sub gingii; pielea este inca subtire si transparenta. De altfel, chiar daca dumneavoastra nu puteti simti inca, copilul a devenit foarte activ: deja loveste si se intinde, iar miscarile lui sunt atat de fluide incat par un balet in apa. Aceste miscari vor creste in intensitate pe masura ce corpul lui creste si functiile lui devin din ce in ce mai dezvoltate. Fatul este capabil sa inghita, iar sistemul urinar este complet dezvoltat si functional. Urechile lui ‘migreaza’ din zona gatului ajungand in lateralele capului, aproape in pozitia finala, in timp ce in abdomenul copilului se dezvolta intestinele care, datorita dimensiunilor pot patrunde in zona cordonului ombilical, doar pentru a se reintoarce in abdomen doua saptamani mai tarziu. Pe masura ce diafragma copilului se dezvolta, el ar putea avea parte de sughituri, dar este imposibil sa le simtiti in aceasta parte a sarcinii. Deoarece este inca atat de mic, nu veti simti nici exercitiile lui pana intre saptamanile 16 – 20. Organele reproductive ale copilului se dezvolta rapid in aceasta saptamana, si se formeaza la exterior un tesut subtire care mai tarziu va deveni un penis sau clitorisul si labiile. La sfarsitul acestei saptamani organele sexuale externe ale copilului incep sa fie usor sesizabile. Cresterea copilului se desfasoara intr-un ritm uluitor iar in urmatoarele trei saptamani fatul isi va dubla lungimea. Partea cea mai periculoasa pentru formarea bebelusului este pe sfarsite. La sfarsitul acestei saptamani, riscul pentru malformatii fetale scade. Asta nu inseamna ca veti fi mai putin grijulie cu dumneavoastra si cu sarcina dumneavoastra.

Cum va simtiti

Catre sfarsitul primului trimestru puteti sa va asteptati ca greturile matinale sa dispara treptat. Uterul dumneavoastra a crescut odata cu copilul. Multe femei cred ca deja au inceput sa simta miscarile copilului, dar este vorba de alarme false provocate de gaze sau de alte afectiuni digestive. In aceasta a 11-a saptamana incep sa apara si schimbarile vizibile la exterior ale corpului dumneavoastra. Evident la inceput acestea nu sunt mari, in functie de femeie, cresterea in greutate si dezvoltarea burticii fiind mai mult sau mai putin evidente. Unele viitoare mamici vor vedea schimbari petrecandu-se cu parul si unghiile de la maini si picioare, care au tendinta sa creasca mai repede. Acesta este un fenomen absolut normal si are loc datorita schimbarilor hormonale din organism si a circulatiei sanguine accelerate. Cantitatea de sange pompata prin organism este mai mare acum si de aceea s-ar putea sa simtiti ca va este cald. Nu trebuie neglijate nici senzatiile cum ar fi salivarea in exces sau senzatia de sete continua, dar in ansamblu aceste stari sunt absolut normale. Nu fiti alarmata nici daca pana acum nu ati castigat prea mult in greutate deoarece cat de curand acest lucru se va schimba. Cresterea copilului si dezvoltarea lui implica si cresterea dumneavoastra in greutate. In mod normal, se recomanda ca aceasta crestere sa fie cuprinsa intre 10 si 16 kg pe durata intregii sarcini. Datorita cresterii in greutate a copilului, a placentei, lichidului amniotic, a volumului de sange, a cresterii in dimensiuni a uterului si sanilor, femeia ia in greutate intre 1 – 2.5 kg in primul trimestru, cca 6 kg in cel de al 2-lea si alte aproximativ 5 kg in ultimul trimestru de sarcina.

Recomandari

Intalniti-va cu alte mame – inclusiv cu a dumneavoastra! Femeile care sunt acum mame pot oferi un sfat bun, un umar confortabil si puteti avea cu ele un schimb de experienta. Mama dumneavoastra ar putea sa fie cel mai bun suport. Multe femei se apropie mai mult de mamele lor in timpul sarcinii. Daca nu stiti de unde sa incepeti, intrebati-va mama sau alte femei, care sunt cele mai frumoase si cele mai neplacute amintiri din timpul sarcinii?! Puteti incepe exercitiile Kegel (contractii ale zonei pelviene si vaginului) si sa faceti cite 25 pe zi. Pentru aceste exercitii nu trebuie sa mergeti la sala de fitness: sunteti blocata in trafic, spalati vasele, sunteti intr-o sedinta plicticoasa… e timpul sa faceti ceva util pentru dumneavoastra – exercitiile Kegel. Ele intaresc musculatura planseului pelvian, crescand tonusul zonei vaginale si perineale. Ca sa faceti un exercitiu Kegel, incercati sa intariti muschii din zona vaginala si anala pentru 8-10 secunde. Nu stiti cum? Practicati oprirea jetului urinei cind mergeti la toaleta! Dupa ce ati identificat senzatia, exersati de cate ori va amintiti. Ati auzit probabil despre cat de periculoasa poate fi alimentatia in timpul sarcinii. Este adevarat ca unele alimente au un risc potential asupra bebelusului, dar marea majoritate sunt sigure si riscul de dezvoltare a complicatiilor sarcinii legate de alimente este unul mic.
Este bine sa va consultati cu medicul dumneavoastra pentru a afla ce este bine sa consumati pe perioada sarcinii; cei mai multi medici recomanda in special fructele si legumele proaspete. Alimente ce trebuie evitate sunt laptele nepasteurizat sau branza moale, pateul, carnea cruda nepreparata, produsele lactate si alimentele ce contin ou crud (sosul pentru salata, maioneza, crema de prajituri) deoarece pot contine bacterii daunatoare. Evident ca alcoolul si tigarile vor fi interzise pe toata durata sarcinii. Alcoolul este principalul element nociv in timpul sarcinii. El trece rapid din sangele dumnevoastra in cel al copilului si efectul sau in timp poate fi devastator. Nici o cantitate de alcool nu poate fi considerata sigura in sarcina, asa ca este mai bine sa fie evitat. Alte bauturi ce sunt interzise sunt sucul sau laptele nepasteurizat. Este un risc crescut ca aceste bauturi sa contina E. Coli sau alte bacterii care va pot face rau dumneavoastra sau bebelusului. In ceea ce priveste cafeaua in timpul sarcinii, la momentul actual se considera ca nu este daunatoare atata timp cat se consuma cu moderatie.

Comentarii pentru Saptamana 11


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește mai multe despre Odiseea sarcinii

  • In practica medicala, prima saptamana de sarcina se calculeaza incepand cu prima zi a ultimei menstruatii, desi conceptia inca nu a avut loc. Din aceasta zi incepe numararea celor ...

    Citește în continuare
  • Ovulul si sperma s-au intalnit si incepe o calatorie fascinanta de 7 - 10 zile inspre uter. Sarcina dumneavoastra este un zigot (oul fecundat), o colectie de celule care se divid r...

    Citește în continuare
  • Inca nu apare nici o modificare sesizabila, ba chiar s-ar putea sa se schiteze semnele unui sindrom premenstrual. Un test de sarcina simplu poate sa va ajute incepand cu a 12-a zi ...

    Citește în continuare