Saptamana 13

In sfarsit ati intrat in al doilea trimestru de sarcina. Este un moment de sarbatoare pentru cele mai multe femei deoarece aceasta trecere marcheaza si o scadere radicala a sanselor unei pierderi de sarcina. Odata cu aceasta, veti observa ca va simtiti mai bine, senzatiile de greata si epuizare pe care le-ati experimentat pana acum disparand treptat. De asemenea, din punct de vedere fizic va veti simti mai activa desi ati crescut in dimensiuni. Un alt semn al faptului ca intrati intr-o noua perioada este si faptul ca a inceput sa va creasca apetitul, copilul absorbind toti nutrientii si hrana direct de la mama. Evolutia copilului din punct de vedere al dezvoltarii nu mai este la fel de spectaculoasa ca si pana acum.

Ce se intampla

Pana la sfarsitul celei de-a 13 a saptamani, fatul ajunge sa semene cu un copil in miniatura. El este de marimea unei piersici, cu o lungime de aproximativ 7,6 cm si cantareste aproape 30 gr. In ciuda proportiilor mici, in uterul dumneavoastra exista un copil complet format. Capul copilului este destul de mare raportat la dimensiunile corpului, dar de acum incolo, corpul incepe sa recupereze in crestere. Ochii lui se apropie unul de celalalt pentru a se aseza in pozitia definitiva.
Intestinele fatului se dezvolta in interiorul corpului, ficatul secreta bila, iar micul pancreas insulina, vitala pentru reglarea nivelului de zahar din organism. Cateva coaste incep sa devina vizibile. Oasele copilului trec si ele printr-o transformare importanta, devenind din moi si flexibile, tari. Firisoare subtiri de par apar pe buza superioara si in zona sprancenelor. Micutele sale amprente, unice de altfel, sunt deja formate. Picioarele sunt mai lungi decat bratele, iar pielea este rosie transparenta, neavand nici un strat de grasime. Rinichii si tractul urinar sunt functionale, iar in aceasta perioada elimina deja lichidul amniotic inghitit. Interesant este ca bebelusul este acoperit peste tot cu un puf ca de puiut.
Placenta este legatura fizica intre dumneavoastra si copil – pentru el, ea joaca rol de rinichi, de plaman si de ficat. La sfarsitul primului trimestru de sarcina, placenta s-a dezvoltat si asigura oxigen si nutrienti fatului, iar reziduurile si dioxidul de carbon le elimina. Tot placenta produce hormoni: progesteron si estrogen, care ajuta la mentinerea sarcinii. Vasele de sange ale mamei si ale copilului, desi separate, raman incredibil de apropiate. Placenta este in continuare mai mare decat copilul si permite celor mai multe substante din sangele mamei sa treaca in corpul copilului, asa ca fiti foarte atenta cu nicotina, medicatiile, drogurile si virusii care pot afecta cresterea si dezvoltarea copilului.

Cum va simtiti

Cele mai multe mame spun ca in aceasta perioada a sarcinii s-au simtit cel mai bine. Veti incepe sa va simtiti ‘insarcinata’. Desi va simtiti minunat, corpul dumneavoastra lucreaza din greu si de aceea trebuie sa fiti atenta la micile indicii pe care acesta vi le da. Luati o pauza si ohihniti-va de fiecare data cand simtiti nevoia. Multe cupluri au observat o crestere a libidoului in trimestrul doi; aceasta se datoreaza scaderii greturilor matinale si cresterii energiei viitoarei mamei. Relatiile sexuale in timpul sarcinii nu afecteaza copilul care este protejat de licidul amniotic si de mucusul care actioneaza ca un dop, blocandu-va cervixul impotriva infectiilor, totusi acest tip de relatii ar trebui evitat daca aveti un istoric de sarcini pierdute, nasteri premature, cervix incompetent, daca partenerul este infectat cu vreo boala sau daca aveti sangerari vaginale.
Uterul se dezvolta in sus iesind din zona oaselor pelviene, eliberand presiunea acumulata pe vezica, moment din care talia dumneavoastra va incepe sa creasca. Pe masura ce uterul creste este posibil sa simtiti o senzatie de discomfort sau sa aveti parte de dureri in aceasta zona. Ligamentele care sustin uterul se vor intinde ducand la dureri ale ligamentelor rotunde. Acestea se pot manifesta sub forma unor dureri ascutite de scurta durata, insotite de o senzatie de disconfort in abdomenul inferior. Acest tip de dureri se petrec de obicei cand va schimbati pozitia sau cand va ridicati brusc. Totusi daca simtiti crampe, aveti sangerari sau senzatii de voma este absolut necesar sa consultati de urgenta un medic. Durerea ligamentelor rotunde poate fi evitata sau redusa printr-o atitudine relaxata si prin grija in momentul in care este nevoie sa faceti miscari.
Este posibil sa va apara vergeturi pe abdomen, sani, posterior si solduri. Cresterea in greutate intr-un ritm lent poate scadea riscul de aparitie a vergeturilor si acest lucru se poate obtine printr-o dieta sanatoasa, bine echilibrata si prin exercitii regulate. Desi pana la nastere mai sunt multe luni, sanii au inceput deja sa secrete colostrul – un lichid foarte bogat in nutrienti si care va hrani copilul in primele zile dupa nastere, inaintea formarii laptelui matern.
Uneori gravida poate fi diagnosticata cu un cervix nefunctional, rezultat dintr-un cervix slab care este deschis mai mult 2,5 cm pe timpul sarcinii. Acest aspect reprezinta o problema deoarece exista riscul ca femeia sa nasca inainte ca bebelusul sa aiba sanse de supravietuire. Situatiile de acest gen nu sunt prea dese si nu apar la mai mult de 25% din femei, cazuri ce pot fi diagnosticate manual sau cu aparatul cu ultrasunete. Trebuie tinut cont ca un cervix nefunctional este un motiv de pierdere a sarcinii in trimestrul 2. Motivele unei asemenea situatii pot fi diverse variind de la probleme de sanatate congenitale si pana la traume cervicale. Exista un tratament constand in inchiderea pe cale chirurgicala a cervixului, metoda folosita intre saptamanile a 14 a si a 16 a. Astfel femeia poate sa isi duca sarcina la bun sfarsit fara probleme.

Recomandari

Asigurati-va ca in jurul dumneavoastra nu se fumeaza, daca nu ati facut-o pana acum. Daca aveti pisica, gasiti pe altcineva sa curete in urma ei si s-o hraneasca; fecalele pisicii si carnea cruda contin toxoplasme, iar boala pe care riscati s-o contactati, toxoplasmoza, provoaca la copil malformatii congenitale.
Desi simptomele gretii matinale scad considerabil, in acest moment puteti sa mai simtiti arsuri in zona pieptului. Aceasta se intampla deoarece valvele dintre esofag si stomac nu sunt capabile sa opreasca acidul gastric sa treaca in esofag. Pentru a evita asemenea simptome puteti, cu acordul medicului, sa luati un antiacid sau mai bine sa va modificati alimentatia in consecinta. In acest sens, consumul unor mese mici si dese alcatuite din alimente sanatoase bogate in nutrienti va fi de mare ajutor. Trebuie sa evitati mancarurile grele, prajelile si in general toate alimentele bogate in grasime, care ar putea sa va produca indigestie.
Probabil ca stiti deja de vitaminele prenatale. Acestea va asigura un supliment de vitamine si minerale (acid folic, calciu, fier, zinc) pentru cresterea si dezvoltarea normala a copilului. Cititi cu atentie prospectul. In unele cazuri, administrarea incorecta poate inhiba absorbtia acestora. Cu toate ca vitaminele luate prenatal va ajuta la completarea anumitor lipsuri din dieta, ele nu inlocuiesc o hrana sanatoasa. De asemenea este important sa mancati fructe si legume in special pentru aportul lor de fibre, necesare digestiei si pentru evitarea constipatiei, o problema frecventa a femeilor insarcinate. De fapt daca sunteti o femeie sanatoasa, cu o dieta echilibrata si fara factori de risc cunoscuti, o parte din specialisti considera ca nu este neaparat necesar suplimentul de multivitamine. Oricum, toti specialistii recomanda suplimente de acid folic inainte de conceptie si eventual in timpul primului trimestru, iar multi spun ca este necesar suplimentul de fier din timpul ultimelor doua trimestre.

Comentarii pentru Saptamana 13


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește mai multe despre Odiseea sarcinii

  • In practica medicala, prima saptamana de sarcina se calculeaza incepand cu prima zi a ultimei menstruatii, desi conceptia inca nu a avut loc. Din aceasta zi incepe numararea celor ...

    Citește în continuare
  • Ovulul si sperma s-au intalnit si incepe o calatorie fascinanta de 7 - 10 zile inspre uter. Sarcina dumneavoastra este un zigot (oul fecundat), o colectie de celule care se divid r...

    Citește în continuare
  • Inca nu apare nici o modificare sesizabila, ba chiar s-ar putea sa se schiteze semnele unui sindrom premenstrual. Un test de sarcina simplu poate sa va ajute incepand cu a 12-a zi ...

    Citește în continuare