Prevenirea cancerului de col – Testul Babes-Papanicolaou

Prevenirea cancerului de col uterin, una dintre cele mai frecvente forme de cancer la femei, se realizeaza prin efectuarea sistematica a controlului ginecologic si a testului Babes – Papanicolaou. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, din punct de vedere statistic, Romania are cea mai ridicata rata a mortalitatii prin cancer de col uterin din Europa.

Importanta cea mai mare a testului Babes – Papanicolaou ramane faptul ca poate depista modificari celulare la nivelul colului datorate infectiei cu Virusul Papilloma Uman (Human Papilloma Virus sau HPV), modificari ce pot semnifica, in anumite situatii, stari precanceroase sau chiar canceroase.

Ce este Testul Babes – Papanicolaou?

Testul Bebes – Papanicolaou (altfel

spus, examenul citologic) consta in analiza unei probe de celule (frotiu) recoltate de pe suprafata colului uterin (cervix). Acesta se foloseste pentru a detecta celulele cervicale anormale (atipice), care constituie atat semne ale unei infectii cu HPV cat si semne ale unor infectii vaginale specifice (trichomonas, candida, gardnerella vaginalis).

Haideti sa detaliem termenii folositi pana acum ca sa ne dam seama de insemnatatea testului Babes – Papanicolaou: Frotiu – test care consta in prelevarea si intinderea pe o lama de sticla, intr-un strat subtire, a unei picaturi dintr-un lichid biologic (sange, secretie, urina), a unui produs patologic (puroi, scurgere) sau a celulelor dintr-un tesut sau dintr-un organ (ganglion, vagin) in vederea unei observatii microscopice. Un frotiu permite diagnosticarea unor infectii.

Col uterin (cervix) – partea inferioara a uterului, care face trecerea intre corpul uterului si vagin. Uterul este format din doua parti: corpul uterin (in care se dezvolta sarcina) si colul uterin, de forma unui cilindru cu inaltimea de aproximativ 2,5 cm, care poate fi palpat si examinat medical in partea de sus a vaginului. Colul uterin este un organ acoperit de doua feluri de mucoase (epitelii): un epiteliu scuamos (format din mai multe straturi suprapuse care pe masura ce devin mature se desprind si se regasesc in secretia din jurul colului) si un epiteliu cilindric sau glandular (format dintr-un singur strat de celule care secreta mucus).

Epiteliul din interiorul colului este sensibil si poate fi usor afectat de agentii patogeni ai infectiilor cu transmitere sexuala. Locul in care se intalnesc cele doua tipuri de epitelii, ‘jonctiunea scuamo-cilindrica’ reprezinta locul principal prin care Virusul Papilloma Uman (HPV) patrunde in epiteliu si infecteaza celulele profunde ale acestuia. Virusul Papilloma Uman (HPV) – cuprinde peste 100 de tipuri diferite, dintre care peste 30 infecteaza tractul genital si se transmit pe cale sexuala. Unele dintre acestea se asociaza cu aparitia cancerului de col si constituie tipurile de HPV cu risc inalt. Infectia cu HPV este considerata cea mai frecventa infectie cu transmitere sexuala, riscul de expunere pe parcursul vietii fiind estimat la 70-80%. In marea majoritate a cazurilor, organismul lupta si elimina infectia. Pentru cazurile in care ‘batalia’ este pierduta de catre organism, testul Babes – Papanicolaou, efectuat sistematic, permite depistarea din timp a leziunilor precanceroase in stadii complet tratabile.

Recomandari privind efectuarea Testului Babes

– Papanicolaou

Testul Babes – Papanicolaou se poate face ca parte a unui control ginecologic complet sau ca o analiza singulara. Recoltarea frotiului este o manevra nedureroasa, neinvaziva si rapida ce consta in prelevarea celulelor de la nivelul colului uterin si transpunerea lor pe lama. Procedeul este simplu si practic nedureros.

Uneori, recoltarea este insotita de o senzatie vaga de discomfort, care dispare in cateva minute. O foarte mica sangerare este posibila si normala pe parcursul zilei recoltarii.

Conditii obligatorii pentru o interpretare corecta a testului Babes – Papanicolaou Este recomandat ca recoltarea frotiului Babes Papanicolaou se se realizeze in urmatoarele conditii:

  • absenta sangerarilor menstruale;
  • abstinenta (lipsa contactului sexual) cu 48 de ore inainte;
  • absenta folosirii ovulelor, spermicidelor, cremelor si spray-urilor intime cu 48 de ore inainte;
  • lipsa spalaturilor vaginale.

Citirea frotiurilor se efectueaza de catre un laborator specializat. Interpretarea rezultatului si conduita terapeutica ulterioara este data de medicul ginecolog.

Primul examen citologic trebuie efectuat la doi, trei ani de la debutul vietii sexuale. El trebuie apoi repetat la intervale regulate, in general o data

pe an. Daca rezultatul citologiei este ‘negativ’ trei ani consecutiv si partenerul de viata ramane acelasi, medicul Dumneavoastra poate recomanda un interval mai mare de un an intre urmatoarele testari citologice (intre 1 si 3 ani). Testul trebuie efectuat de catre toate femeile cu viata sexuala activa, neexistand o limita clara (inferioara sau superioara) de varsta.

IMPORTANT!

  1. In etapa precanceroasa nu exista simptome care sa determine femeia sa mearga la medic si nici posibilitatea de stabilire a diagnosticului cu ochiul liber, la examenul ginecologic obisnuit, deoarece anormalitatile celulare incipiente nu modifica aspectul colului. De aceea, trebuie sa efectuati periodic si preventiv examenul citologic Babes-Papanicolaou.
  2. Cancerul de col uterin depistat in stadii incipiente poate fi tratat cu o rata foarte mare de vindecare; mai mult decat atat, majoritatea cancerelor de col pot fi prevenite prin detectarea si tratamentul leziunilor precanceroase.
  3. Nedepistat si netratat, cancerul de col uterin se poate extinde spre alte organe si poate duce la deces.

In vederea depistarii cancerului de col in faze incipiente beneficiati astazi, pe langa testul clasic Babes – Papanicolaou, si de teste moderne: citologia monostrat si testul HPV. Citologia monostrat sau citologia in mediul lichid presupune o tehnica laborioasa si o identificare mai fidela a modificarilor celulare la nivelul colului uterin. Testul HPV sau genotiparea Papilloma Virusilor Umani identifica tipurile de virusi implicati in aparitia cancerului de col. Asocierea test citologic (Babes – Papanicolaou) – test HPV determina o foarte buna identificare a pacientelor ce pot dezvolta cancer de col uterin.

Recoltarea atat pentru testul Babes – Papanicolaou cat si pentru citologia monostrat si testul HPV se realizeaza in timpul unui consult ginecologic in cadrul cabinetului.

Comentarii pentru Prevenirea cancerului de col – Testul Babes-Papanicolaou

Author’s gravatar

agoston vera

10 mai 2009

va rog rezultatul testului papanicolau recoltata in data de 9 mai

Author’s gravatar

Dr. Marius Morariu

14 mai 2009

Stimata Doamna Agoston,
s-a trimis de pe adresa de email a cabinetului un email catre Dumneavoastra cu rezultatul testului Babes Papanicolaou.

Multa Sanatate!
Dr. Marius Morariu

Author’s gravatar

Pop Maria

21 mai 2009

va rog rezultatul testului papanicolau recoltata in data de 12 mai

Author’s gravatar

mmorariu

21 mai 2009

Stimata Doamna Pop,
s-a trimis de pe adresa de email a cabinetului un email catre Dumneavoastra cu rezultatul testului Babes Papanicolaou.

Multa Sanatate!
Dr. Marius Morariu

Author’s gravatar

STIRB AURELIA

29 mai 2009

va rog rezultatul testului papanicolau recoltata in data de 21 mai

Author’s gravatar

Dr. Marius Morariu

30 mai 2009

Stimata Doamna Stirb,

s-a trimis la adresa de email indicata de dumneavoastra rezultatul testului Babes Papanicolaou.

Multa Sanatate!
Dr. Marius Morariu

Author’s gravatar

Biris Alina

4 august 2009

va rog rezultatul testului recoltat in data de 23 iulie 2009

Author’s gravatar

VINCZE ROZALIA

10 septembrie 2009

VA ROG REZULTATUL TESTULUI RECOLTAT IN DATA DE 01.09.2009
VA MULTUMESC

Author’s gravatar

Elena

5 octombrie 2009

Buna ziua,

De curand mi am facut un test Babes-Papanicolau,iar rezulatatul l am luat de pe internet,dar nefiind in domeniu nu stiu exact ce inseamna si cum se interpreteaza;

FROTIU SATISFACATOR MODIFICARI REACTIVE: INFLAMATIE FROTIU PAPANICOLAOU TIP II RECOMANDARE: CONTROL DUPA UN AN.

Va rog frumos,cu bunavointa dvs sa mi explicati putin mai detailat rezultatul testului.
Cu mii de multumiri.

Author’s gravatar

Dr. Marius Morariu

16 octombrie 2009

Stimata Doamna/Domnisoara Elena,

rezultatul testului Babes Papanicolaou este confidential, motiv pentru care raspunsurile le primiti pe email, nu pe blog. In ceea ce priveste rezultatul testului Dumneavoastra, nu este ingrijorator dar aveti nevoie de tratament. In aceeasi nota de confidentialitate, pentru reteta si detalii privind interpretarea testului va astept la cabinet in orarul de functionare al acestuia https://mmorariu.ro/programari/ . Pentru aceasta nu aveti nevoie de programare si nici nu trebuie sa achitati vreo taxa suplimentara.

Multa Sanatate!
Dr. Marius Morariu

Author’s gravatar

Farnas Erzsebet

17 octombrie 2009

Va rog rezultatul din data de 08.10.2009!

Author’s gravatar

Dr. Marius Morariu

19 octombrie 2009

Stimata Doamna Farnas,

rezultatul testului Babes Papanicolaou este confidential. S-a trimis pe adresa de email indicata de Dumneavoastra pe blog un raspuns de care va rog sa tineti cont.

Multa Sanatate!
Dr. Marius Morariu

Author’s gravatar

Bal Cristna

3 noiembrie 2009

Va rog sa-mi trimiteti prin email rezultatul testului Babes-Papanicolau din 27. 11.2009.Va multumesc.

Author’s gravatar

Farnas Erzsebet

12 noiembrie 2009

Va rog sa-mi trimiteti prin email rezultatul testului Babes-Papanicolau din 29.10.2009. Va multumesc


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește mai multe despre Articole